Μετάβαση στο περιεχόμενο της σελίδας Επιστροφή στην αρχική σελίδα
  1. Αρχική Σελίδα

Εργαλείο Φωνητικής Επαύξησης Δικτυακών Τόπων - Πρόγραμμα εγκατάστασης

Περιγραφή

Η τεχνολογία σύνθεσης φωνής από κείμενο έρχεται να διευρύνει την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Με την βοήθεια του εργαλείου φωνητικής επαύξησης, άτομα με μειωμένη όραση αποκτούν ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφορία που συγκεντρώνεται στον ιστότοπο της ΓΓΕ-ΓΓΕ.

Η πρόσβαση δεν περιορίζεται σε απλή ανάγνωση των περιεχομένων κάθε σελίδας, όπως επιτυγχάνεται από συστήματα όπως οι αναγνώστες οθόνης. Το εργαλείο χρησιμοποιεί κατάλληλες τεχνικές για την αναγνώριση των σημαντικών δομικών στοιχείων κάθε σελίδας και την ομαδοποίησή τους, επιτυγχάνοντας έτσι την πιο ορθή και αποδοτική εκφώνησή τους στον χρήστη. Επιπρόσθετα, προσφέρεται ένα σύνολο από πλήκτρα συντόμευσης που διευκολύνουν την ταχύτερη πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία του περιεχομένου μιας σελίδας, αλλά και την μετάβαση σε άλλες συνδεδεμένες σελίδες και την γενική περιήγηση στον ιστότοπο της ΓΓΕ-ΓΓΕ.

Η συνθετική φωνή που χρησιμοποιείται παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα και καταληπτότητα, χωρίς να κουράζει.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαλείο φωνητικής επαύξησης δικτυακών τόπων, δίνει σε άτομα με προβλήματα όρασης έναν εύκολο και άμεσο τρόπο πρόσβασης και πλοήγησης στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Οδηγίες εγκατάστασης

Το εργαλείο φωνητικής επαύξησης συνεργάζεται με το λογισμικό πλοήγησης Microsoft Internet Explorer έκδοση 5.5 (ή νεότερο). Η εγκατάσταση του εργαλείου είναι απλή:

  1. Κατεβάστε και αποθηκεύστε το πρόγραμμα εγκατάστασης (17,1 ΜΒ)
  2. Κλείστε τον Internet Explorer.
  3. Εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης.
  4. Ακολουθήστε τις εντολές που εμφανίζονται και παράλληλα εκφωνούνται.
  5. Εκκινήστε πάλι τον Internet Explorer και βεβαιωθείτε ότι στο μενού “View | Toolbars” η επιλογή “ILSP WebSpeech Tool” είναι επιλεγμένη.

Πώς λειτουργεί

Κάθε φορά που πλοηγείστε σε μια σελίδα του ιστότοπου της ΓΓΕ- ΓΓΕ, το εργαλείο αυτόματα αντλεί το περιεχόμενό της, αναγνωρίζει την μορφή και την δομή του και το εκφωνεί με αποδοτικό τρόπο. Ξεκινώντας από γενικές πληροφορίες της σελίδας, περνά στην εκφώνηση των τίτλων των παραγράφων που περιλαμβάνει και τέλος στην αναλυτική εκφώνηση του περιεχομένου καθεμίας από αυτές.

Το εργαλείο στηρίζει σημαντικά την λειτουργικότητά του σε φωνητικά ενεργές λίστες όπου ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί και να επιλέξει με την υποστήριξη συνθετικής φωνής. Έτσι, ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει με προκαθορισμένους συνδυασμό πλήκτρων, την λίστα των παραγράφων της τρέχουσας σελίδας (Alt+Ctrl+P) και να επιλέξει την εκφώνηση οποιασδήποτε από αυτές. Αντίστοιχα, μπορεί να ενεργοποιήσει την λίστα διαθέσιμων συνδέσμων (Alt+Ctrl+K) και να επιλέξει ποιον θα ακολουθήσει. Επιπρόσθετα, ο χρήστης μπορεί με τον ίδιο τρόπο να ενεργοποιήσει τα μενού επιλογών που πιθανώς περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα (Alt+Ctrl+M).

Για πρόσβαση στην λίστα των λειτουργιών και των αντίστοιχων πλήκτρων συντόμευσης, επιλέξτε Alt+Ctrl+?.

Το εργαλείο φωνητικής επαύξησης δικτυακών τόπων αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου