Μετάβαση στο περιεχόμενο της σελίδας Επιστροφή στην αρχική σελίδα
  1. Αρχική Σελίδα
  2. Δράσεις

Εκδηλώσεις Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Τελ Αβίβ για το 2009

10 Ιουλίου - Εκδήλωση των φίλων του Καζαντζάκη

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Κφαρ Σμαριάου η καθιερωμένη από το 2005 ετήσια εκδήλωση του Ομίλου των Φίλων του Καζαντζάκη, που εφέτος ήταν αφιερωμένη στην τελευταία μετάφραση στα εβραϊκά του έργου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, «Όφις και Κρίνος».

Την εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Τελ Αβίβ, προλόγισε ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ, κ. Ζαφειρόπουλος δίνοντας τα εύσημα για τη δραστηριοποίηση του Ομίλου στη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Ισραήλ, μέσω της αγάπης και αφοσίωσής του στο έργο του Κρήτα λογοτέχνη. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσίαση αποσπασμάτων του έργου «Όφις και Κρίνος» από τους συντελεστές της μετάφρασης, Δέσποινα Λιωζίδου-Σερμάιστερ και Χάιμ Πέσαχ, οι οποίοι διάβασαν τμήματα του έργου στα ελληνικά και εβραϊκά αντιστοίχως.

24-25 Ιουνίου - «H Ελλάδα: Μεταξύ Μύθου και Πραγματικότητας»: Συνέδριο στο πολιτιστικό κέντρο της Ιερουσαλήμ, Mishkenot Sa’ananim

Στις 24 και 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ Mishkenot Sa’ananim, συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: μεταξύ Μύθου και Πραγματικότητας», με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Το συνέδριο είχε στόχο την παρουσίαση της Ελλάδας από διάφορες απόψεις, σε συνδυασμό με μουσικές παραστάσεις και έκθεση φωτογραφίας του Doubi Tal με τίτλο «Κυρίως Μπλε», ενώ το παρακολούθησαν όχι μόνο άτομα ελληνικής καταγωγής, αλλά και άτομα που τρέφουν ιδιαίτερο θαυμασμό και αγάπη προς την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα.

Στη διοργάνωση του Συνεδρίου συμμετείχαν το Jerusalem Foundation, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ.

24 Μαρτίου - «Έλληνες Εβραίοι Σεφαραδίτες : Τραγούδια και αναμνήσεις»

24 Μαρτίου 2009, Τελ Αβίβ
Το συγκρότημα «Me la amalgates tu» επί σκηνής, κάτω από την εικόνα του λιμανιού της ΘεσσαλονίκηςΤα σεφαραδίτικα (ιουδαίο-ισπανικά) τραγούδια και η σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης, της αποκαλούμενης «Μητέρας του Ισραήλ» και «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», αποτέλεσαν το αντικείμενο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Τελ Αβίβ, στις 24 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Cinémathèque του Τελ-Αβίβ.

Στην παράσταση, που έφερε τον τίτλο «Έλληνες Σεφαραδίτες Εβραίοι: Τραγούδια και αναμνήσεις» παρευρέθησαν Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιόππης, άλλοι εκπρόσωποι του κλήρου και ελληνικής καταγωγής Εβραίοι ή λάτρεις της ελληνικής μουσικής.

Η προϊσταμένη του ΓΤΕ Τελ Αβιβ έκανε σύντομη εισαγωγή της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας στο κοινό τις ομιλήτριες Δρ. Susana Weich-Shahak -καθηγήτρια του Hebrew University, στην έδρα Λαντίνο- και Δρ. Gila Hadar -λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, οι οποίες ξενάγησαν μέσα από εικόνες, φωτογραφίες και αναφορές στην ιστορία και στην εξέλιξη της σεφαραδίτικης μουσικής, τους παριστάμενους. Η παράσταση, συνδύαζε τις σεφαραδίτικες μελωδίες, με πλήθος εικόνων από την Θεσσαλονίκη και από την σεφαραδίτικη κοινότητα, οι οποίες προβάλλονταν στην γιγαντοοθόνη της αίθουσας, παρέχοντας μία πανδαισία ήχων και χρωμάτων.