Μετάβαση στο περιεχόμενο της σελίδας Επιστροφή στην αρχική σελίδα
  1. Αρχική Σελίδα
  2. Δράσεις

Εκδηλώσεις Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βελιγραδίου για το 2008

7-11 Οκτωβρίου 2008 - Απολογισμός Διεθνούς Φεστιβάλ Animation "Balkanima" με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα

Στις 7-11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή του ΓΤΕ Βελιγραδίου το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων BALKANIMA, το οποίο περιέλαβε ειδικό αφιέρωμα προς τιμήν της ελληνικής παραγωγής κινουμένων σχεδίων. Την ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ στήριξε το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας και η Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Βελιγράδι, 7-11 Οκτωβρίου 2008
Διεθνές Φεστιβάλ animation "Balkanima" με τιμώμενη χώρα την ΕλλάδαΗ Ελληνική Πρεσβεία παρέσχε την υποστήριξή της, παραθέτοντας δεξίωση προς τιμήν της πολυπληθούς ελληνικής συμμετοχής, κατά την έναρξη του ειδικού αφιερώματος του Φεστιβάλ στην ελληνική παραγωγή κινουμένων σχεδίων.

Πριν την έναρξη του BALKANIMA το Γ.Τ Βελιγραδίου μερίμνησε, μεταξύ άλλων, για την προβολή στα δελτία τύπου του Φεστιβάλ του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, για την σύνταξη και αποστολή σε όλα τα ΜΜΕ του σχετικού δελτίου τύπου του ΙΟΜ στη σερβική,  καθώς και για την διευκόλυνση της μεταφοράς των έργων της ελληνικής αποστολής από την Αθήνα στο Βελιγράδι.

Τα σημαντικότερα ΜΜΕ, (εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί και ιστότοποι), κάλυψαν το BALKANIMA με αρκετά εκτενή ρεπορτάζ σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του, κυρίως εκείνων με ελληνικό ενδιαφέρον: συνέντευξη τύπου πριν την έναρξη του φεστιβάλ, εγκαίνια του φεστιβάλ, δεξίωση Ελληνικής Πρεσβείας, έκθεση οπτικοακουστικών εκθεμάτων ελλήνων καλλιτεχνών με τον τίτλο «Animated Greece: Watch Now!» , βράβευση έλληνα καλλιτέχνη στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού, ειδικό αφιέρωμα προς τιμήν της ελληνικής δημιουργίας animation με σχετικές εισηγήσεις από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλη Μπούτο, και τους Νάσο Βακάλη και Ιωάννη Βασιλειάδη, σκηνοθέτη στην Dream Works (Hollywood) και ιστορικό/θεωρητικό κινηματογράφου και μέλος της κριτικής επιτροπής, αντίστοιχα.

Κατά κοινή ομολογία, η φετινή διοργάνωση BALKANIMA ’08, καθώς και η προβολή της ελληνικής κινηματογραφίας και Animation ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες χάρη στο εύρος και την αισθητική ποιότητα των έργων, την πρωτοφανή για τα ιστορικά του φεστιβάλ προσέλευση κοινού και κάλυψης από τα εγχώρια ΜΜΕ, καθώς και τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων προσώπων του ευρύτερου χώρου της τέχνης, εκ των οποίων ξεχώρισαν έλληνες δημιουργοί όπως ο κ. Νίκος Βακάλης και θεωρητικοί όπως ο κ. Ιωάννης Βασιλειάδης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το γραφείο μας εκ μέρους των συμμετεχόντων στην ελληνική αποστολή εξέφρασε ο δ/ντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλης Μπούτος.

19 Απριλίου 2008- Ο 21ος Μαραθώνιος Βελιγραδίου συναντά τις ελληνικές καταβολές του

Βελιγράδι, 14-19 Απριλίου
Ο 21ος Μαραθώνιος Βελιγραδίου συναντά τις ελληνικές καταβολές τουΣειρά εκδηλώσεων που συνέδεσαν εφέτος, για πρώτη φορά, τον 21ο Μαραθώνιο Βελιγραδίου, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της Σερβίας, με τις ελληνικές καταβολές του και τους συμβολισμούς του ‘Κλασικού Μαραθωνίου’ διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Βελιγραδίου. Οι εκδηλώσεις, για τις οποίες συνεργάστηκαν η Επιτροπή Μαραθωνίου Βελιγραδίου, ο Δήμος Βελιγραδίου, ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και ο Δήμος Μαραθώνα, τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων των σερβικών ΜΜΕ. Πραγματοποιήθηκε τελετή άφιξης της φλόγας στο Βελιγράδι, παράδοσής της σε συμβολική λαμπαδηδρομία στους διάσημους Σέρβους μαραθωνοδρόμους Φράνιο Μίχαλιτς και Ολιβέρα Γιέφτιτς, οι οποίοι με τη σειρά τους την παρέδωσαν στον Έλληνα Πρέσβη Χρ. Παναγόπουλο και στον Δήμαρχο Βελιγραδίου Ζόραν Άλιμπιτς. Ακολούθησε υπογραφή πρωτοκόλλου από τον Δήμαρχο Βελιγραδίου και τον Δ/ντή του Μαραθωνίου Βελιγραδίου με τους Έλληνες εκπροσώπους, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τη συμβολική διασύνδεση του Μαραθωνίου Δρόμου Βελιγραδίου με τις πανάρχαιες ελληνικές καταβολές του, γεγονός που όπως υπογράμμισε, επιβεβαιώνει τους μακρόχρονους δεσμούς ελληνοσερβικής φιλίας (14/4). Την ημέρα του Μαραθωνίου (19/4), ο Έλληνας Πρέσβυς έστεψε τους νικητές με κλαδιά ελιάς από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Παράλληλα, από 13-18 Απριλίου, διαμορφώθηκε σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου περίπτερο προβολής της Ελλάδας και του Κλασικού Μαραθωνίου, υπό το λογότυπο ‘Wonderful Greece’.